Produsere‎ > ‎Bruk av video‎ > ‎

Skjermopptak med Screencast-o-matic


Screencast-o-matic.com fungerer direkte i nettleseren, forutsatt at du har installert Java (det er tilfelle på de aller fleste maskiner). Programmet fungerer ved at du går til nettstedet og trykker på “Start recording”. Du kan også laste ned en versjon av programmet, slik at du kan gjøre opptak uten å være koblet til nettet. 


Straks du setter i gang et opptak kommer det opp en ramme på skjermen, som du kan flytte og tilpasse til det området som du vil ta opp. Du velger også hvilken lydkilde som du ønsker å ta opp, og du kan ta opp bilde fra webkameraet ditt.


De fleste vil i praksis komme langt med gratisversjonen, men med denne versjonen kan du bare ta opp lyd fra mikrofon. Har du behov for å ta opp systemlyden fra maskinen (den lyden som spilles av via datamaskinens lydkort) må du anskaffe pro-versjonen. Her finnes det imidlertid en liten mellomløsning: skrur du opp lyden på maskinen din vil litt av systemlyden kunne fanges opp av mikrofonen. Dersom systemlyden kun skal fungere som bakgrunn for det du sier, så kan dette være tilstrekkelig.


Når du har foretatt de nødvendige innstillingene er det bare å trykke på den røde opptaksknappen , og det som foregår inne i rammen tatt opp og lagret som en videofil. Du kan masksimalt ta opp 15 minutter, men en skjermvideo bør ikke være lenger enn dette. Det er mye bedre å dele opp det du vil si i flere sekvenser.


Du kan velge webkameraet som kilde, i tillegg til det du tar opp på skjermen. Under innspilling vises bildet fra webkameraet utenfor rammen. På den endelige videoen plasseres bildet fra webkameraet nede til høyre i videoen. Dette bør du ta hensyn til dersom du velger å benytte denne muligheten.Når opptaket er ferdig får du tre valg:


  1. Publisere til Screencast-o-matics eget nettsted
  2. Publisere direkte til YouTube
  3. Laste ned videoen til din egen maskin.


Det er ofte en fordel å laste ned filen til din egen maskin, i formatene AVI eller MP4. Da har du full kontroll på filene og kan gjøre eventuell redigering før du eventuelt laster resultatet opp til en videodelingstjeneste. Med pro-versjonen kan du gjøre redigering i nettleseren, for så å laste opp resultatet direkte.
Du kan velge å laste ned videofilen til din egen maskin, i ulike formater. Deretter kan den, om ønskelig, lastes opp til en videodelingstjeneste.

  1. Vi anbefaler å laste ned videoen i "Full size".
  2. MP4 er et godt format, som ikke tar for stor plass.