Produsere‎ > ‎Bruk av video‎ > ‎

Redigeringsprogrammer


Nedenfor er lenker til noen populære programmer som kan brukes til å lage digitale fortellinger.

Microsoft Photo Story 3

Microsofts Photo Story er et gratis Windows-program som lar deg lage audiovisuelle presentasjoner av stillbilder med lyd. Programmet er brukervennlig, og spesielt bra for nybegynnere.

Photo Story kan kan du gjøre enkelt bildebehandling, beskjære eller rotere bilder, legge til spesialeffekter, musikk og din egen fortellerstemme. Programmet har imidlertid en del begrensninger: mange brukere med nyere operativsystemer kan ikke bruke programmet, fordi det kun finnes for Windows og da eldre versjoner, som Windows XP og Vista. Photo Story lagrer presentasjonene som WMV-filer. Disse videofilene kan du spille på PC-en eller konverteres ved hjelp av en tredjepart video converter. Filene er ofte problematisk å spille av direkte på andre maskiner.

Programmet støtter kun bruk av stillbilder, og du kan dermed ikke bruke video som råmateriale direkte i Photostory.

iMovie

iMovie fra Apple er et godt valg for for Mac-brukere som ønsker å lage digitale fortellinger. Dette programmet kan gjøre mye av det samme som Photo Story, men den støtter også bruk av video som råmateriale. iMovie er ikke gratis, men det kommer installert på nye Macintosh-maskiner.

Selv om iMovie er et program som er beregnet på amatører kan du lage filmer med høy kvalitet. Programmet er også bruktbart når det gjelder å redigere lyd, og det kan kombineres med Garageband- et program som lar deg sette sammen din egen musikk med utgangspunkt i forhåndsinnspilte lyder og instrumenter.


Adobe Premiere Elements

Premiere Elements konkurrerer med Apples iMovie, men kan fås både for PC og Mac. Denne programvare er en nedskalert versjon av det langt dyrere og mer funksjonsrike videoredigeringsprogrammet Adobe Premiere. En fin funksjon i Premiere Elements er muligheten til å lage avanserte Ken Burns effekter.

Programmet har alle de funksjonene som digitale historiefortellere trenger, men det er litt mer krevende å lære seg dette programmet, sammenlignet med de andre som er nevnt her. Premiere Elements er ikke gratis, men det følger ofte med når du kjøper et digitalt videokamera. Lærere og studenter kan få en rabattert pris.

Windows Movie Maker

Windows Movie Maker er et videoredigeringsprogram som i ulike versjoner har fulgt med Windows-operativsystemet siden 2000. Programmet har tidligere manglet avanserte funksjoner, men de nyere versjonene (Windows Live Movie Maker) er på linje med iMovie med hensyn til funksjoner.


Movie Maker kan gjøre Ken Burns effekter, og har slik sett tatt over for Photostory.Soundslides

Soundslides har blitt nærmest en bransjestandard blant presseforografer som nærmer seg det multimediale. Først og fremst på grunn av lav brukerterskel og kanskje også fordi programmet rendyrker presentasjon ved hjelp av stillbilder. Her lar det seg nemlig ikke gjøre å klippe inn sekvenser av ferdigfilmet video.


Til Soundslides finnes det en omfattende brukermanual. Denne finnes både online og som en utskriftsvennlig versjon. Utdraget nedenfor er sakset fra manualen og innholdet er beholdt på engelsk.


Soundslides lager i utgangspunktet ikke videofiler, og kan derfor ikke eksporteres til ulike videodelingstjenester direkte. En Soundslides-presentasjon kan imidlertid konverteres til video ved hjelp av en egen tjeneste: http://support.soundslides.com/index.php?pg=kb.page&id=132