Presentere‎ > ‎

Prezi


Background image by philip.bitnar.
Sist endret 25. juli 2014

Prezi.com
er en en nettjeneste som lar deg sette sammen interaktive tidslinjer. Det har blitt et populært alternativ for de som vil avvike fra Powerpoints sidebaserte formspråk, men dynamikken som er mulig med Prezi må brukes med forsiktighet. 

En sammenheng hvor Prezi fungerer godt er når du ønsker å snakke mer fritt om et tema, og ikke følge en lineær presentasjon. Du kan nemlig som inn og ut på en effektiv måte, samtidig som dette gir en dynamisk opplevelse av det materialet du presenterer.

Prezi kan også egne seg til å lage effekter, som vi så kan gjøre skjermopptak av og deretter bruke i en video. Dette kan det være en rask måte for å lage enkelte effekter. En mulighet for oss som ikke behersker, eller eier, et avansert videoredigeringsprogram.

Først må vi lage oss en bruker, og kommer så ganske raskt til åpningsskjermen. Styr unna de forhåndsdefinerte malene, dersom du ikke har en klar ide om hva du skal bruke dem til, og gå for “Blank”:Aller først vil jeg sette inn noen bilder, og klikker “Insert” i menyen oppe til venstre:
Deretter velger jeg “Image” og limer i adressen til bildet jeg vi benytte:
Dersom jeg ønsker det kan jeg laste opp bilder fra maskinen min, ved å trykke “Select files”.

Straks bildet er lastet opp kan jeg justere størrelsen, og rotere bildet:Jeg kan legge til tekster ved å trykke “Add” helt oppe til venstre, og deretter redigere teksten og plassere den, f eks som en bildetekst:Vi kan også legge inn videoklipp fra YouTube. her har jeg lagt inn et klipp fra min egen konto, men det kan være et hvilket som helst klipp, så lenge dette er publisert offentlig.

En spesiell funksjon er muligheten til å lage en “sti” mellom de enkelte elementene,. Det er denne effekten som kan vise seg nyttig i andre sammenhenger (se nedenfor):

Ved å gjøre skjermopptak kan vi dermed lage visuelle overganger på en måte som kan benyttes i en video:

I motsetning til mange andre tjenetser lar Prezi oss laste ned resultatet. det kan være lurt å gjøre dette før du f eks setter i gang et skjermopptak. Da er du mindre avhengig av at nettforbindelsen er stabil mens du gjør opptaket.Trykker vi på “Share” får vi tak i “embed”-koden. her kan vi justere størrelsesforholdene etter behov:Prezi gir meg denne HTML-koden (les litt om HTML):

<div class="prezi-player"><style type="text/css" media="screen">.prezi-player { width: 550px; } .prezi-player-links { text-align: center; }</style><object id="prezi_cxm3mgp7rj30" name="prezi_cxm3mgp7rj30" classid="clsid:D27CDB6E-AE6D-11cf-96B8-444553540000" width="550" height="400"><param name="movie" value="http://prezi.com/bin/preziloader.swf"/><param name="allowfullscreen" value="true"/><param name="allowscriptaccess" value="always"/><param name="bgcolor" value="#ffffff"/><param name="flashvars" value="prezi_id=cxm3mgp7rj30&amp;lock_to_path=0&amp;color=ffffff&amp;autoplay=no&amp;autohide_ctrls=0"/><embed id="preziEmbed_cxm3mgp7rj30" name="preziEmbed_cxm3mgp7rj30" src="http://prezi.com/bin/preziloader.swf" type="application/x-shockwave-flash" allowfullscreen="true" allowscriptaccess="always" width="550" height="400" bgcolor="#ffffff" flashvars="prezi_id=cxm3mgp7rj30&amp;lock_to_path=0&amp;color=ffffff&amp;autoplay=no&amp;autohide_ctrls=0"></embed></object><div class="prezi-player-links"><p><a title="Russia 1910" href="http://prezi.com/cxm3mgp7rj30/russia-1910/">Russia 1910</a> on <a href="http://prezi.com">Prezi</a></p></div></div>


Her brukes <object>-taggen for å sette inn en Flash-avspiller på nettsiden. I tillegg er det lagt inn en del annen kode. Vi ser at størrelsesforholdene er angitt i piksler (bredde 550 og høyde 400 piksler), videre finner vi adressen til avspilleren og noen parametre som styrer denne.

Du trenger ikke bekymre deg dersom du synes koden ser forvirrende ut. Så lenge du sørger for å lime inn koden med fanen “HTML-kode” aktiv, så fungerer dette fint.

På bloggen blir det dermed seende slik ut:
Vi kan også linke direkte til presentasjonen, uten Prezis rammeverk. Den har adresse som dette: http://prezi.com/embed/cxm3mgp7rj30/ – den unike koden finner du for hver enhelt presentasjon. Resten av adressen kan stå som den er.

Om vi vil trikse litt kan vi også embedde denne ved hjelp av en iframe:

<iframe src=”http://prezi.com/embed/cxm3mgp7rj30/” frameborder=”0” width=”500” height=”400”></iframe>

Vi ser at dette også fungerer fint, med mye mindre kode.