Presentere‎ > ‎Presentasjonsteknikk‎ > ‎

Ordskyer

Ordskyer en sammenstilling av ord. Vanligvis blir ordene gjengitt med forskjellig størrelser, avhangig av hvort ofte de forekommer i en tekst. Det finnes mange ulike programmer, men per 2015 virker det som om Wordclouds er det mest funksjonsrike. Du kan  tilpasse farge, font, størrelse med mer. 

Ordskyer brukes for å vise et skriftlig, men samtidig visuelt, sammendrag av innholdet i en tekst. Du kan bruke dette til å visualisere alle typer tekster. for eksempel kan du bruke det som utgangspunkt for en diskusjon omkring en novelle, en rapport, en webside osv. Du kan også bruke ordskyer for å sammenfatte tilbakemeldinger, enten disse er gitt som korte tekster eller stikkord. Et nettbasert skjema kan brukes i slike sammenhenger for å samle inn tekstene. Deretter kopierer du dette over i ordskygeneratoren.

Wordclouds

Wordclouds er kanskje den tjenesten som gir deg flest funksjoner for å lage en ordsky:


Wordclouds lar deg også legge inn bakgrunnsbilder direkte:


Noen ganger er det mer hensiktsmessig å lage ordskyen som et bilde med gjennomsiktig bakgrunn. Det kan du gjøre slik.

Husk at du må benytte bilder der gjenbruk er tillatt, medmindre du bruker dine egne fotografier. Bruker du andre sine bilder skal du alltid oppgi hvem som er opphav til bildet, også dersom de har tillatt fri gjenbruk. Vær alltid varsom med bruk av bilde av gjenkjenbare personer.

Wordle

Nettjenesten Wordle har en funksjon for å lage grafisk sammensatte tekster på en kjapp måte (www.wordle.net/advanced).

Du kan selvsagt gjøre dette mer presist på andre måter, men neppe kjappere enn med tjenester som Wordle og Wordclouds. 
Du får ikke lagret tekstbildene direkte i Wordle, så du må ta et bilde av skjermen (skjermdump).


Tagxedo

Tagxedo er en noenlunde tilsvarende tjeneste, som lar oss lage en ordsky med utgangspunkt i ren tekst, eller vi kan bruke URLen til en webside. Det som er kjekt med Tagxedo er at vi kan velge mellom ulike maler, som styrer utseendet på ordskyen.


I eksemplet benytter vi wikipediasiden om global oppvarming som utgangspunkt for ordskyen. Dette gjør at mange småord kommer med. Skal vi unngå det må vi lime inn et mer begrenset utvalg ord.