Nettvett‎ > ‎

Finne bilder og lyd du kan bruke gratis


Opphavspersonen(e) får automatisk en enerett til å lage kopier av et verk. Det betyr at andre ikke fritt kan benytte et åndsverk. Opphavspersonen må alltid godkjenne bruk. Unntak er ved privat bruk, når vernetiden er gått ut, eller når det er snakk om sitat.


Opphavspersonen har mulighet til å overføre de økonomiske rettigheter til andre. Dette må skje gjennom en konkret avtale, knyttet til det enkelte verk. Mange ønsker faktisk å gi fra seg de økonomiske rettighetene under bestemte forutsetninger. Det et dette Creative Commons er til for.


Bak Creative Commons står en uavhengig, amerikansk stiftelse. Organisasjonen har avleggere i mange land. Creative Commons Norge er del av et internasjonalt nettverk, som samarbeider om å utarbeide lisenser tilpasset det respektive landenes juridiske regimer.


Det er fire grunnlisenser, som kombineres på seks forskjellige måter (se nedenfor). Uansett hvilken slisen som benyttes gjelder alltid navngivelsesretten - du skal alltid opplyse hvem som er opphaveren til et verk:


Navngivelse

Du skal navngi opphavsmannen til verket som angitt av rettighetshaver og lisensgiver (men ikke på en slik måte at det ser ut som om disse støtter deg eller bifaller din bruk av verket).


 Ikke-kommersiell

Du kan ikke bruke dette verket til kommersielle formål.


 Ingen bearbeidelse

Du kan ikke endre, bearbeide eller bygge videre på dette verket.


 Dele på samme vilkår

Dersom du gjør endringer skal det nye verket gjøres tilgjengelig for allmennheten på samme vilkår som det opprinnelig verket.

Linker til de siste bildene med de ulike lisensene på Flickr:


  

Kun navngivelse

Bilder med denne lisensen

   

Navngivelse - Ingen bearbeidelse

Bilder med denne lisensen


Navngivelse - Del på samme vilkår

Bilder med denne lisensen


Navngivelse - Ikke-kommersiell

Bilder med denne lisensen


Navngivelse - Ikke-kommersiell - Ingen bearbeidelse

Bilder med denne lisensen


Navngivelse - Ikke-kommersiell - Del på samme vilkår

Bilder med denne lisensen


Det finnes etter hvert en lang rekke innholdstjenester som legger til rette for at brukerne kan dele sitt innhold med andre og knytte en Creative Commons lisens til dette.

FlickrCC

FlickrCC er en tjeneste som du finner på adressen FlickrCC.net. Her kan du søke i CC-lisensierte bilder på Flickr. Siden Flickr er en tjeneste med flest internasjonale brukere er det best å bruke engelske søkeord, men du kan fint forsøke med andre språk. Her er resultatet etter et søk på ordet “navigation”, for bildet som kan redigeres (“For editing”) og brukes i kommersiell sammenheng (“Commercial”). Med andre ord kan disse bildene brukes helt fritt, så lenge vi oppgir navnet på den som har tatt bildet:
For å komme til bildet på Flickr klikker du på linken med bildenavnet, fire linjer over bildet til høyre. Når vi kommer til siden med bildet bør vi dobbeltsjekke at lisensen stemmer:


Hvordan kreditere skikkelig?

Når vi har funnet et bilde på Flickr må vi alltid kreditere opphavspersonen på en skikkelig måte.

Tjenesten ImageCodr.org hjelper oss med dette. Her limer vi bare inn adressen til siden med bilet på Flickr. I dette tilfellet http://www.flickr.com/photos/19762676@N00/3316195479:
Tjenesten gir oss fiks ferdig kode, med bildet, link til lisensen og link til den som har lastet opp bildet på Flickr:Bildesøk via Google

Google kan være en effektiv måte å søke etter bilder på. Husk bare at dersom du gjøre et vanlig søk, så finner du gjerne mange bilder som du ikke har lov til å bruke uten opphaverens tillatelse.

 


Skal vi finne bilder med en lisens som tillater gjenbruk, må vi trykke på “Bilder” og “Innstillinger for søket”.

Her får du flere valgmuligheter. Velger du "For gjenbruk, med endringer", er du sikker på at dette er et bilde med en åpen lisens. Legg merke til at søkeresultatene nå blir litt annerledes:Også her gjelder selvfølgelig den ufravikelige grunnregelen: du må alltid opplyse hvem som er opphaveren til bildet, gjerne med en link til kilden.

Search.creativecommons.org

Leter du etter andre typer materiale med Creative Commons lisens kan du forsøke Search.creativecommons.org
Her kan du blant annet søke etter videoer med Creative Commons lisens på YouTube. Ser du etter videoer kan det imidlertid være lurt å sjekke på Vimeo.com/creativecommons også.


Hvordan CC-lisensiere eget materiale

Hvis du vil knytte en Creative Commons lisens til noe du har laget selv kan du bruke denne tjenesten Creativecommons.org/choose/. Dette er et alternativ dersom du ikke bruker tjenester som Flickr, YouTube, Vimeo m fl til å publisere arbeidet ditt. Husk bare på at du må ha rettighetene til det du vil lisensiere.Du taster inn opplysningene som du vil skal gjelde for lisensen og tjenesten lager en kode som du kan publisere sammen med arbeidet ditt.