Som pedagogisk verktøy er tankekart svært nyttige når de som skal lære er inne i idemyldringsfasen og skal konkretisere og visualisere ideene sine. Tankekart er også en effektiv notatteknikk, som organiserer notatene på en god måte, der en raskt får oversikt og se hva en bør studere nærmere.
Ofte fungerer det bedre å lage tankekart for hånd, sammenlignet med å bruke digitale verktøy. Det er derfor viktig å være bevisst hva som er formålet med bruken av tankekart, samtidig som det alltid er lurt å kunne kombinere ulike teknikker og verktøy.
Bruk
De vanligste verktøyene for å lage tankekart lar deg organisere ideene i form av en kjerne, som blir tilknyttet mange ulike tanketråder som kan føre til nye noder, som igjen fører videre.Tankekart kan bygges opp hierarkisk, eller som en flat modell. Noen kaller tankekart for grafiske organisatorer, som visualiserer relasjonene mellom de ulike delene av prosjektet/emnet. Felles er at tankekartene bygges opp på en ikke-lineær måte, der nye elementer kan legges til allerede eksisterende noder.
Et eksempel
Verktøy for å lage tankekart kan som nevnt være effektive for å gjøre notater. Etter hvert som du noterer kan du lett organisere om på elementene, og du kan skjule de delene av teksten som du ikke arbeider med. Samtidig kan du raskt åpne andre deler av teksten og føye til ekstra informasjon.
Nedenfor er et lite eksempel på hvordan dette kan foregå i praksis. Her er det snakk om å gjøre notater ved hjelp av verktøyet Freemind, samtidig som en hører på en presentasjon. Selve videoen handler om hva som kjennetegner miljøer der nye ideer oppstår.
Denne korte forelesningen er interessant i seg selv, og anbefales herved. Den er dessuten presentert på to ganske forskjellige måter på YouTube, som en ordinær fremføring og som et tegnet forløp som kan minne om tankekartet:
Wikimindmap
Wikimindmap er et verktøy som lar seg kikke på informasjon på Wikipedia i form av tankekart. Nyttig når du skal orientere deg raskt innen et emne.Verktøy
Noen verktøy for å arbeide med tankekart:- Freemind
http://freemind.sourceforge.net
Freemind er gratis, og tilgjengelig for alle operativsystemer
- Popplet
http://popplet.com
- Mindomo
www.mindomo.com/
- Wikimindmap (se nedenfor)
http://www.wikimindmap.org/
- Oversikt over verktøy
en.wikipedia.org/wiki/List_of_mind_mapping_software
Virkningen
Tankekart fører i de fleste tilfeller til en mer effektiv organisering av prosjekter, og dette kan i sin tur føre til bedre læring. Ikke minst vil repetisjon av fagstoff være lettere når en har et tankekart som utgangspunkt.Forutsetningen for å få gode resultat ved bruk av tankekart er imidlertid at en ikke rent mekanisk setter opp kartet og forbindelsene mellom de ulike delene. Det er av stor betydning at en faktisk tenker gjennom og reflekterer over stoffet.
Mange legger vekt på at tankekart fremmer kreativiteten. En kan la tankene flyte friere, og på en annen måte, enn når du lager sammenhengende skriftlige notater. Du får lettere assosiasjoner som du kan følge og lagre for senere bruk.
Tankekartet i seg selv består av fragmenter, i motsetning til en sammenhengende og linær tekst. Men det fører til at du klarere ser sammenhenger og kan binde stoffet bedre sammen.
Fordeler
Bjørn Ringom, som innførte tankekart i Norge på syttitallet, setter opp følgende fordeler ved å bruke tankekart ved læring:- Du noterer mer kreativt slik at du øker motivasjonen.
- Du lærer å huske bedre uten å bruke memo-teknikker
- Du får langt bedre oversikt, notatene blir bedre organisert og enklere å bruke.
- Du sparer tid på mange typer arbeidsoppgaver.
- Du øker forståelsen når du noterer fra kurs, foredrag og fagbøker.
- Du stimulerer flere områder i hjernen som gjør at du tenker mer kreativt og logisk.
- Du bedrer din effektivitet.
Læringsressursen NDLA har en bruksanvisning for deg som vil lage tankekart med penn og papir.
Linker
- Tankekart på iPad (blogg)
- Tegne tankekart (UiA)
- Frå tankekart til tekst (Skrivesenteret.no)
- Oversikt over ulike verktøy for å lage tankekart (Wikipedia)
- Hvordan lage tegnekart (NDLA)
- Tankekart i undervisning (naturfag.no)
- Tankekart får stoffet til å feste seg (Karrieremagasinet)
- Mindmaps make you smarter - video med Tony Buzan
- Bruk av tankekart i undervisningen (Leif Harboe blogg)
- Kom i gang med tidsstyring og tankekart (Telenor)