Samarbeide‎ > ‎Referansehåndtering‎ > ‎

Delicious

Bokmerker med Delicious

Delicious er en såkalt sosial bokmerketjeneste, som gjør det mulig å lagre og dele bokmerkene dine på web. Tjenesten er nyttig når du skal samle linker til et stort antall nettsider og knytte disse til forskjellige tema. I motsetning til f eks Evenote, som lagrer mer omfattende sitater fra nettsidene, er Delicious først og fremst laget for å ta vare på linker og ordne disse ved hjelp av tagger.

Bokmerkene som er lagret på Delicious kan nås fra en hvilken som helt datamaskin som er koblet på nettet.

Straks du finner en nyttig side, lagrer du kjapt nettadressen (URLen) ved å klikke på en bookmarklet i nettleseren. Du kan skrive inn noen opplysninger om nettsiden, og tagge den men stikkord. Taggingen er viktig, fordi dette gjør det enklere å finne tilbake til nettsider innenfor forskjellige emner. En lagret link i Delicious kan ha mange forskjellige tagger, noe som gjør dette mye mer fleksibelt enn om du skal lagre linkene i mapper (som bokmerker) i nettleseren din.

Hvordan komme i gang?

Du trenger ikke være pålogget for å kikke på alt det som er lagret på del.icio.us. Hvem som helst kan lete rundt etter ting de finner interessant, for eksempel på siden over dem mestpopulære eller sist oppdaterte sidene.

Dersom du vil lagre dine egne bokmerker trenger du en konto på del.icio.us
Registrer deg på denne siden

Etter at du har registrert deg kan du legge inn linker direkte på Delicious sine nettsider:


Å poste linker er imidlertid enda lettere dersom du legger inn en egen funksjon (gjerne kalt bookmarklet) i nettleseren din. Disse kan se slik ut:
Overskriften på siden og linken til siden lagres automatisk. Overskriften blir til en klikkbar link. Du kan redigere overskiften, slik at denne beskriver den aktuelle siden på best mulig måte. Når du begynner å skrive inn en eller flere tagger (stikkord) i feltet til venstre kommer tagger som du allerede har benyttet automatisk opp. På den måten blir det enklere å ordne informasjon på tvers av et stort antall tagger.

 

I Delicious kan en linksamling se slik ut:Legg merke til at du ser hvor mange andre som har tagget de samme linkene som deg. Når Når jeg klikker på f eks “12 Saves” i skjermbildet ovenfor kommer jeg til en side med en oppsummering av den nettsiden som linken leder til, og jeg kan se hvordan de tolv andre brukerne har tagget denne siden. Dette kan være et nyttig utgangspunkt for videre informasjonssøk innenfor emnet:Hvordan legge inn bokmerke med Delicious - video